top of page

Lær mer om Ittens fargesirkel

Fargelære

Fargelære eller fargeteori er et forsøk på å sette farger i system og å forstå farger på en praktisk og teoretisk måte. Rimtass har laget en plakat som viser Ittens fargesirkel og fargekontrastene.

Johannes Itten (1888 - 1967) var en maler og kunstlærer fra Sveits. Han er blitt veldig kjent for sin fargeteori. Itten underviste på Bauhaus-skolen, og tilhørte også en mystisk sekt.

Ittens arbeid bygde videre på teorier og funn gjort av andre. Isaac Newton lagde også en fargesirkel og i sitt verk Optics beskrev hvordan hvitt lys inneholder alle farger. Johann Wolfgang von Goethe regnes som den første som lagde en skikkelig fargeteori. Mens Newton la stor vekt på fysikk og matematikk, var Goethe opptatt av fargenes psykologiske betydning.

Store norske leksikon har en fin artikkel om farge og fargelære. Du kan også lese mer på wikipedia.

Komposisjon med farge

Komposisjon er å sette noe sammen. Når man jobber med farge handler det ofte om å finne en balanse mellom kontrast og harmoni, kaos og orden.

Kontraster

Kontraster gjør komposisjonen spennende. Når to kontrasterende farger settes sammen fremhever de hverandre. Men for mange kontraster gjør at komposisjonen blir rotete og kaotisk.

Harmoni

Begrepet "harmoniske farger" brukes både om balanserte, vakre fargekomposisjoner, og om farger som er nært beslektet. I denne sammenhengen menes farger som er nært beslektet i valør, kulør, fargetemperatur eller annet. Dette er farger som matcher, og gir et rolig, helhetlig inntrykk. Farger som står rett ved siden av hverandre i fargesirkelen regnes som harmoniske. Hvis man bare bruker én farge sier man at fargen er monokrom.

Primærfarger

I den innerste trekanten i fargesirkelen er primærfargene gul, rød og blå.

Primærfargene kan man ikke få ved å blande farger. Men ved å blande disse tre fargene skal man i teorien få alle andre farger.

Sekundærfarger

Ved å blande primærfargene får man tre sekundærfarger.

Blå + gul = grønn

Gul + rød = oransje

Rød + blå = lilla

Tertiærfarger

Ved å blande en primærfarge og en sekundærfarge får man tertiærfarger. Det er totalt seks sekundærfarger.

Gul + oransje = guloransje

Oransje + rød = rødoransje

Rød + lilla = rødlilla

Lilla + blå = blålilla

Blå + grønn = blågrønn

Grønn + gul = gulgrønn

Egenkontrast

Kontrasten mellom farger med ulik kulør kalles egenkontrast. blå, rød, lilla, grønn osv er farger med ulik kulør.

Kvalitetskontrast

Valør handler om hvor mye svart, hvitt eller grått det er i en farge. Og kvalitetskontrast er kontrastet mellom farger med mye grått, og rene farger.

Varme-kald kontrast

Farger påvirker vår virkelighetsoppfatning og våre følelser. For eksempel har man oppdaget at fargen på piller påvirker hvor effektive medisinen er. Piller i kalde farger virker bedre mot depresjon enn piller i varme farger.

Hvis man sitter i et rom med kalde farger føler man at temperaturen i rommet er lavere enn hvis fargene er varme.

Varme farger

Gul, guloransje, oransje, rødoransje, rød og rødlilla regnes som varme farger. Varme farger virker oppkvikkende og gir energi.

Rødt og oransje stimulerer appetitten, gir energi og passer i sosiale rom som stue og spisestue. Men det kan bli litt mye, disse fargene kan gi hodepine og holde folk våkne hvis det er brukt på soverom. Gult gir energi, kan stimulere tankene, men kan også gi psykisk uro og angst. Gult regnes som en god farge å ha på stue og kjøkken.

Kalde farger

Lilla, blålilla, blå, blågrønn, grønn, og gulgrønn regnes som kalde farger. Kalde farger virker avslappende og klarner tankene.

Blått gir ro, og passer på soverom, baderom og kontorer. Kan gjøre at rommet oppfattes som kaldt. Lilla gir ro og stimulerer kreativiteten. Passer på soverom, og rom for kreativt arbeid. Grønt passer både på soverom og stue.

Komplimentærkontrast

Komplimentære farger er farger som står rett ovenfor hverandre i fargesirkelen. Det er tre viktige komplimentærkontraster som også har andre spesielle egenskaper.

Rød-grønn komplimentærkontrast

Grønn og rød har akkurat samme lyshet i fargen. Dette blir tydelig hvis du endrer et bilde fra farge til gråtoner.

Blå-oransje komplimentærkontrast

Denne komplimentærkontrasten er også en kald-varm kontrast. Blått (eller blågrønn) regnes som den kaldeste, og oransje (eller rød-oransje) regnes som den varmeste fargen i fargesirkelen.

Gul-lilla komplimentærkontrast

Denne kontrasten er også en lys-mørk kontrast, siden lilla er den mørkeste fargen i fargesirkelen, mens gul er den lyseste. Lysheten i fargene blir veldig tydelig når du gjør fargeskalaen om til gråtoner.

Mengdekontrast

Hvor mye man har av hver farge har mye å si for komposisjonen. Og mengdekontrast er når man har mye av én farge, og lite av en annen. I et rom med blå vegger, blå sofa og blå gardiner, vil en liten gul pute stå i stor kontrast mot resten (dette vil også være egenkontrast)

Simultankontrast

Simultankontrast handler om hvordan farger påvirker hverandre når de står sammen, eller når de kommer rett etter hverandre.

 

Fargeteori - Enkel

Bli kjent med fargene og lær fargeblanding med denne nydelige plakaten med Ittens fargesirkel. Størrelse: 450 x 707 cm.

 

Fargeteori

Fin oversikt for alle som ønsker å sette seg litt mer inn i fargeteori. Plakaten viser fargesirkelen og forklarer begrepene primær-, sekundær-, og tertiærfarger, varme- og kalde farger, kulør, valør, metning m. m.

Størrelse: 450 x 707 cm.

 

Last ned

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Nye innlegg

bottom of page