top of page

Terrorisme i Europa


I 2016 var det 142 terrorangrep* i EU, mer enn halvparten i Storbritannia. 142 personer ble drept og 379 skadet i angrepene.

Storbritannia: 76 angrep

Frankrike: 23 angrep

Italia: 17 angrep

Spania: 10 angrep

Hellas: 6 angrep

Tyskland: 5 angrep

Belgia: 4 angrep

Nederland: 1 angrep

Hvert år publiserer Europol en rapport om terrorsituasjonen i EU: European Union Terrorism Situation and Trend Report 2017.

*Europol regner med både gjennomførte, mislykkede og avvergede angrep i denne statistikken.

Hva er terrorisme?

Det finnes ingen klar enighet om hva som er terrorisme. I sikkerhetsloven defineres terrorhandlinger som:

"ulovlig bruk av, eller trussel om bruk av, makt eller vold mot personer og eiendom, i et forsøk på å legge press på landets myndigheter eller befolkning eller samfunnet for øvrig for å oppnå politiske, religiøse eller ideologiske mål."

Kort kan man si at terrorisme er bruk av vold mot sivile for å oppnå en ønsket effekt gjennom å spre frykt.

Terrorisme er et politisk begrep, og grupperinger eller enkeltpersoner som oppfattes som terrorister av én nasjon, kan oppfattes som frihetskjempere og krigshelter av en annen.

I sin statistikk skiller Europol mellom 5 typer terrorisme, basert på motivasjon: jihadistisk, høyreekstrem, ventreekstrem og anarkistisk, etninasjonalistisk og seperatistisk, og enkeltsak.

Trender

  • Det er som i tidligere år flest angrep utført av separatister. Men nesten alle som ble drept eller skadet ble det som resultat av jihadistisk terrorisme.

  • Bomber ble brukt i 40% av angrepene, bruk av skytevåpen har falt. Noen av de dødeligste angrepene ble utført ved å kjøre en bil inn i folkemasser.

  • Angrep utført av venstreekstreme øker. Over hele Europa ser man også økende vold mot asylsøkere og minoritetsgrupper utført av høyreekstreme. Denne typen vold blir ofte ikke regnet som terrorisme, og er underrapportert i statistikken.

  • For tredje år på rad øker antall arresterte for jihadistisk terrorisme. Men totalt er antall arresterte for terrorisme sunket noe de siste årene.

  • Terrorisme utføres av unge mennesker. Nesten en tredjedel av de arresterte var 25 år eller yngre. Kun 9% var eldre enn 40 år.

Jihadist

Jihadistisk eller religiøst motivert terror er utført av personer som avviser demokrati på religiøst grunnlag.

Av 142 drepte i terrorangrep i 2016, ble 135 drept i jihadistisk motiverte angrep. Angrepene ble utført i Frankrike (5), Belgia (4) og Tyskland (4). Kvinner har fått en mer aktiv rolle i utførelsen av angrep, og i 2016 var 26% av de arresterte kvinner.

Den største trusselen er enkeltpersoner inspirert av propaganda fra terrororganisasjonene. De viktigste gruppene er IS og Al-Quaeda. IS har blitt presset hardt militært, og endret i 2016 sin rekrutteringstektikk. Før oppfordret de fremmedkrigere til å komme til områder de kontrollerte, og bli en del av den Islamske Stat. Nå ber de sympatisører utføre angrep i vesten.

NRK har dokumentert hvordan fremmedkrigere har reist fra Norge for å bli en del av IS. Noen av de som reiste ned angrer og vil hjem igjen.

Etno-nasjonalistisk og separatistisk

Terrorisme utført med et ønske om å etablere en egen stat eller å annektere et område. Terroristene er motivert av nasjonalisme, etnisitet eller religion. Ofte ser man også høyre- eller venstreekstreme holdninger.

Høyreekstrem

Et grunnleggende trekk ved høyreekstrem terrorisme er at man mener at en spesiell gruppe mennesker er overlegen på grunn av hudfarge, kultur, religion eller nasjonalitet. Som en del av dette herskerfolket ser høyreekstreme det som sin naturlige rett å bestemme over resten av befolkningen. Nynazister, nyfascisme og ultranasjonalistiske grupper tilhører denne kategorien.

Venstreekstrem

Terrorister som ønsker å endre det politiske systemet til et kommunistisk eller klasseløst sosialistisk samfunn. I denne gruppa kommer også anarkister, som kjemper mot kapitalisme og autoriteter.

Enkeltsak

Terrorisme motivert av en enkeltsak, ofte dyrs rettigheter eller miljøvern, eller abortsaken.

Kontraterror

I Norge er det Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som jobber med forebygging av terrorisme.

European Police Office (Europol) er et byrå for politisamarbeid i EU. Europols mål er å forebygge og bekjempe alvorlig internasjonal organisert kriminalitet og terrorisme.

Europol samarbeider med politimyndigheter i hvert EU-land. EU har også et eget byrå som jobber spesielt med terrorisme: European Counter terrorism Centre (ECTC), og et byrå som jobber med ondsinnet innhold på nett: EU Internet Referral Unit (EU IRU).

 

Terrorisme i Europa

Plakaten har kart over Europa med antall terrorangrep i 2016, og informasjon om de fem kategoriene terrorangrep identifisert av Europol. Tallene er hentet fra Europols siste rapport, publisert i juni 2017.


Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Nye innlegg

bottom of page