top of page

Lær mer om sosial kompetanse


Sosial kompetanse er de ferdighetene, holdningene, verdiene og evnene vi trenger for å fungere i et sosialt fellesskap.

Det er ikke enighet om hva sosial kompetanse er, det er en rekke ulike modeller, og ulike fagtradisjoner forstår sosial kompetanse på ulike måter. For de som jobber i skole og barnehage kan det være greit å se på informasjonen fra utdannelsesdirektoratet. De beskriver fem dimensjoner av sosial kompetanse for barnehagen, og fem for skolen.

Sosial kompetanse i barnehagen

Utdanningsdirektoratet nevner fem dimensjoner av sosial kompetanse i barnehagen:

Selvfølelse

å oppleve egenverd, akseptere seg selv, kjenne seg akseptert, oppleve indre styrke og ha en positiv holdning til seg selv

Empati

å ha forståelse for andres perspektiver, tanker og følelser, kunne leve seg inn i andres situasjon, vise medfølelse og ta hensyn og kunne tolke og forstå følelsesuttrykk

Prososial atferd

å ha positive, sosiale holdninger og å kunne utføre handlinger som å oppmuntre, bry seg om, vise omsorg, hjelpe til og dele med andre

Selvhevdelse

å kunne hevde seg selv og egne meninger på en god måte, våge å stå imot gruppepress, ta initiativ og bli med på lek og samtaler som allerede er i gang, delta uoppfordret og invitere andre

Selvkontroll

å kunne tilpasse seg ulike situasjoner, takle konflikter og utsette egne behov og ønsker i situasjoner som krever turtaking, kompromisser og felles avgjørelser

Sosial kompetanse i skolen

I 2003 utviklet utdannelsesdirektoraret (udir) en veileder for utvikling av sosial kompetanse i skolen. I denne veilederen nevnes fem sentrale dimensjoner av sosial kompetanse. Modellen har udir hentet fra Gresham og Elliot (1990).

Empati Empati er evne og vilje til å kunne sette seg inn i andres følelser. Empati er viktig for å kunne etablere vennskap og nære relasjoner til andre. Empati motvirker mobbing og vold. Voksne er rollemodeller, og hjelper barn å utvikle sin empati ved å selv være empatiske i møte med barnet.

Samarbeid Samarbeid er evnen og vilje til å dele med, hjelpe andre og være gjensidig avhengig av hverandre. Samarbeid handler også om å følge regler og beskjeder. Samarbeid bør øves på i realistiske sammenhenger, og det må verdsettes og utøves aktivt.

Selvhevdelse Evne til selvhevdelse er å kunne be om hjelp, og invitere til lek. Det er å ha egne meninger og å kunne si nei. Selvhevdelse er også å reagere på andres handlinger.

Selvkontroll Selvkontroll innebærer å ta hensyn til andre, å kunne vente på tur, og godta kompromisser. Å ha selvkontroll er også å kunne håndtere erting og kommentarer uten å miste besinnelsen, hevne seg eller sloss. Bevissthet om egne følelser og evne til å forstå seg selv er viktig. Selvkontroll gjør det mulig å tilpasse seg et fellesskap.

Ansvarlighet Ansvarlighet dreier seg om å utføre oppgaver og vise respekt for egne og andres eiendeler og arbeid. Utvikling av ansvarlighet vil ha sammenheng med å få ansvar gjennom medbestemmelse og ta konsekvensene av ansvaret. Ansvarlighet handler også om evnen til å kunne kommunisere med voksne.

Les mer om utvikling av sosial kompetanse i denne artikkelen av Terje Ogden, i tidsskrift for Norsk psykologforening (2011).

Problematferd

Når barn viser problematisk atferd bør foreldre og pedagoger ikke første og fremst legge vekt på å korrigere uønsket atferd, men heller fokusere på å lære barna sosial kompetanse. Dette er et av flere funn i en stor norsk undersøkelse som fulgte mer enn tusen barn fra de var 6 måneder til de første årene i småskolen.

I denne studien fant de også at det var helt normalt for barna å vise aggressiv atferd. Barna viste mest sinne og var mest fysisk aggressiv mellom 20 - 22 måneder. Etter dette gikk aggressjonen gradvis nedover, antagelig fordi barnet lærer alternativ atferd. Når barnet "er snill" får han eller hun ros og positiv oppmerksomhet av de voksne, og venner blant andre barn.

De barna som ikke reduserer aggressjonen sin, kan få problemer senere. Men størst problemer blir det for de barna som viser engstelse, som trekker seg tilbake og er triste. Både barna som viser eksternaliserende problematferd (som slår, biter og sparker) og barn som viser internaliserende problematferd (som er triste, engstelige, sjenerte og tilbaketrukket) bør få hjelp med å danne vennskap med andre barn.

 

Sosial kompetanse i barnehagen

Fargerik plakat som viser de ulike aspektene av sosial kompetanse i barnehagen. Flott å henge i garderoben for gode samtaler med foreldre, eller på pauserommet.

Størrelse: 450 x 707 mm.

 

Last ned gratis

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Nye innlegg

bottom of page