top of page

Glemte kriser og glemte fremskritt

Mediene holder oss orientert om det som skjer ute i verden, men noen saker får veldig lite oppmerksomhet.

Noen av grunnene er:

  • Krisen utvikler seg langsomt eller pågår over lang tid. Mediene er opptatt av nye hendelser. Krisene fortsetter ofte lenge etter at leserne er gått lei av å lese om det.

  • Krisene skjer "langt borte" geografisk, maktpolitisk eller kulturelt. Vi blir like opprørt når vår egen gullfisk dør, som når 10 millioner mennesker dør et sted lang unna: dette kalles "Gullfiskloven". Både lesere og journalister er opptatt av hendelser som er nært oss.

  • Krisen skjer i utilgjengelige områder, hvor journalister ikke har tilgang.

  • Medier har fokus på problemer og kriser, og rapporterer ikke når ting går bedre,

Mangelen på oppmerksomhet får alvorlige konsekvenser. Hjelpeorganisasjonene får ikke samlet inn nok penger til å hjelpe, det blir ikke satt politisk press på ledere til å finne løsninger. Når ingen rapporterer om problemer som faktisk er løst, kan det dannes ett inntrykk av at kriser, fattigdom og nød er normalt. Man kan begynne å tro at det ikke nytter å prøve å hjelpe. Derfor er det flere hjelpeorganisasjoner som hvert år lager lister over hendelser i verden du burde vite mer om.

Glemte fremskritt

Leger uten grenser har laget en liste med 5 fremskritt du burde vite om:

1. Dobbelt så mange i hiv-behandling på fem år

36 millioner er smittet av HIV. Uten behandling utvikler pasienten aids, som er dødelig. Men ved korrekt behandling kan sykdommen holdes i sjakk. Etter press fra aktivister ble legemiddelindustrien tvunget til å sette ned prisene. Aldri før har så mange fått behandling mot HIV, og antallet som dør av aids har gått ned med 45% siden 2005.

2. 6,8 millioner malaria-dødsfall unngått siden 2001

429 000 mennesker døde av malaria i 2015. Bedre tilgang til myggnett og insektsmidler beskytter mot smitte, og hurtigtester gir bedre behandling. Aldri før har færre barn dødd av malaria enn i dag. Fra 2010 og 2015 gikk dødeligheten blant barn under fem år ned med 29 prosent.

3. Kala-azar på vei til å bli utryddet i Nepal, Bangladesh og India

Parasittsykdommen Kala-azar (=svart feber) er nesten alltid dødelig uten behandling. I 2005 gikk India, Bangladesh og Nepal sammen om å bekjempe kala-azar. Lokalbefolkningen har fått informasjon om symptomer og beskyttelse. Flere har fått tilgang til myggnetting og medisin.

4. Folkelig engasjement førte til billigere vaksine mot lungebetennelse

Hvert år dør 900 000 barn av lungebetennelse. Denne sykdommen står for 16 prosent av alle dødsfall blant barn under fem år. Over 416 000 mennesker fra 170 land engasjerte seg i kampanjen for å redusere prisen for veldedige organisasjoner - og de klarte det!

5. Revolusjonerende vaksine mot alvorlig diaré

Rotavirus gir alvorlig diare hos barn under 5 år og er svært smittsomt. I Norge blir alle barn vaksinert. India har utviklet en ny vaksine som er billigere og som ikke trenger å oppbevares kaldt, slik at flere barn kan få beskyttelse.

Glemte kriser

Leger uten grenser har laget en liste med 5 kriser de mener burde få større oppmerksonhet av media:

1. Brutal konflikt og helsekrise i Den sentralafrikanske republikk

Siden slutten av 2012 har det vært voldelig konflikt i Den Sentralafrikanske Republikk. Over 2,3 millioner mennesker er avhengige av nødhjelp for å overleve, dette er nesten halvparten av landets 4,8 millioner innbyggere. Nesten en million er drevet på flukt. Landet har kun 1 lege per 100.000 innbyggere.

2. Over 950.000 sør-sudanere har flyktet til Uganda

I 2013 startet en blodig borgerkrig i Sør-Sudan, og 1,8 millioner har flyktet fra landet. 950 000 har dratt til Uganda, og flyktningleiren Bidi Bidi i Uganda er nå verdens største flyktningleir med over 272.000 mennesker. Uganda er Afrikas største mottaksland for flyktninger.

3. 8 millioner mennesker har hepatitt C i Pakistan

71 millioner har kronisk hepatitt C, som kan føre til leversvikt. Pakistan er verst rammet, her er ca. 5% av befolkningen infisert. Viruset smitter via blod, og i Pakistan er det størst risiko for å få viruset gjennom ikke-sterilisert medisinsk utstyr og usikre blodoverføringer. 20% vet ikke at de er smittet.

4. Helsevesen i krise etter ebola i Sierra Leone, Guinea og Liberia

Sierra Leone, Liberia og Guinea ble hardest rammet under ebola-krisen i 2014 og 2015. Nå er epidemien over, men helsevesenet er i krise. Liberia mistet 8% av sine leger, sykepleiere og jordmødre. Sierra Leone mistet 6,8%, Guinea 1,5%. 1,5 millioner lider av depresjon i Liberia, men landet har bare én psykolog.

5. Utrygg abort dreper titusener av kvinner hvert år

En utrygg abort er å avbryte et svangerskap uten kvalifisert helsehjelp, i usikre omgivelser. Man tror at 8-18% av alle dødsfall knyttet til graviditet er knyttet til slike aborter, men det er store mørketall. De som overlever kan få kroniske smerter og bli sterile. Uønsket graviditet og abort er tabu. Mange skammer seg, og 40% av de som får komplikasjoner søker ikke hjelp.

Glemte flyktningskriser

Flyktningehjelpen har en oversikt over flyktningekriser de mener får for lite oppmerksomhet. Årets flyktningeregnskap viser at antall personer på flukt øker for femte år på rad, og nå er det 65,6 millioner flyktninger og internt fordrevne i verden. De ti glemte krisene er:

1. Den Sentralafrikanske Republikk

Både Leger uten grenser og Flyktningehjelpen er bekymret for situasjonen i Den Sentralafrikanske Republikk (SAR). En femtedel av befolkningen er på flukt. Det betyr at én av fem sentralafrikanere er fordrevet fra sine hjem. Nesten halvparten av befolkningen får ikke nok mat. Kun én av tre har tilgang på rent vann.

2. Den Demokratiske Republikken Kongo

Det har vært brutal konflikt i den Demokratiske Republikken Kongo (DR Kongo) i over 20 år. Volden fortsetter, men får lite oppmerksonhet fordi det ikke oppfattes som en nyhet av mediene. 2,7 millioner kongolesere er på flukt, og 10% av landets befolkning trenger humanitær hjelp. Landets president Josef Kabila var egentlig ferdig med sin andre presidentperiode i slutten av 2016, men nekter å gå av og hevder landet ikke har råd til å arrangere valg.

3. Sudan

Også Sudan har opplevd mange år med konflikt og vold. Befolkningen er utslitt, og i deler av landet også underernært på grunn av uforutsigbar nedbør. 3,9 millioner mennesker er på flukt, og landet får under 60% av nødhjelpen den trenger.

4. Sør-Sudan

Sør-Sudan er verden yngste land, staten løsrev seg fra Sudan i 2011 etter en folkeavstemning. Desverre brøt det ut borgerkrig i desember 2013. I februar i år erklærte FN sultkatastrofe i deler av Sør-Sudan. Matmangelen skyldes at bøndene ikke får dyrket jorden på grunn av krig og vold. 2,7 millioner mennesker er på flukt. Den utrygge situasjonen i området gjør det vanskelig å komme inn med hjelp.

5. Nigeria

Nigeria kalles noen ganger "Afrikas kjempe", fordi landet har den største befolkningen og den største økonomien i verdensdelen. Over to millioner av innbyggerne har blitt drevet på flukt av kamphandlinger mellom opprørsgruppen Boko Haram og regjeringshæren nordøst i Nigeria. I tillegg er befolkningen rammet av prekær matmangel. 750.000 barn under fem år lider av alvorlig underernæring og innen sommeren 2017 risikerer seks millioner mennesker å mangle tilstrekkelig tilgang til mat.

6. Jemen

Jemen regnes av mange som en av verdens verste humanitære katastrofer. 19 millioner mennesker, 70 prosent av befolkningen, er avhengige av nødhjelp. Bilder fra området viser grusomme scener med utmagrede barn og voksne. Krisen er menneskeskapt, etter flere år med krig. NRK Urix har forsøkt å gi et overblikk over partene i krigen.

7. Palestina

For 70 år siden ble staten Israel etablert, og mange palestinere ble drevet vekk. Nå lever over 5 millioner palestinske på flukt, 1 million av disse bor på Gazastripen. Militæroperasjonen i Gaza sommeren 2014 førte til enorme ødeleggelser, og konflikt og isolasjon har gjort at 80 prosent av befolkningen er fullstendig avhengige av internasjonal humanitær hjelp.

8. Ukraina

I mars 2014 brøt det ut væpnet konflikt i Øst-Ukraina. Omtrent 4,4 millioner mennesker har blitt rammet av den væpnede konflikten, hvorav 3,8 millioner trenger humanitær bistand. Man krisen får lite oppmerkosnhet, og kun 33% av pengestøtten FN har bedt om, er kommet inn.

9. Myanmar

Helt siden landet ble uavhengig av Storbritannia i 1948 har det vært konflikter mellom etniske minoriteter og myndighetene. Rohingyane er blitt beskrevet at FN som verdens mest undertrykte minoritetsgruppe. 1,1 millioner rohingya i Myanmar har ikke tilgang til tilstrekkelig helsetilbud eller utdanning, rundt 120.000 av dem bor i leirer for internt fordrevne.

10. Somalia

Somalia er rammet av den verste tørken på 20 år, og halvparten av landets 6,2 millioner innbyggere er avhengig av humanitær hjelp for å overleve. Dersom det heller ikke kommer nok nedbør i den pågående regntiden, og livsnødvendig nødhjelp ikke når frem til de hardest rammede områdene, vil landet kunne stå overfor en sultkatastrofe.

 

Glemte fremskritt

Denne fargerike plakaten viser nye fremskritt som gir folk i hele verden bedre, tryggere liv. Et fint utgangspunkt for å ta opp tema som solidaritet, ulikhet, globalisering, helse og utvikling. Anbefales spesielt i forbindelse med vaksinering.

 

Glemte kriser

Denne flotte plakaten passer spesielt fint for å snakke om likestilling og ulikhet i verden. Viser hvordan en krise kan fortsette etter at de internasjonale nyhetsmediene har pakket sammen og dratt hjem, som for eksempel etter ebola-epidemien. Setter også flyktningespørsmål i et større perspektiv.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Nye innlegg

bottom of page